Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is een bos dat door mensen is aangelegd met veel verschillende soorten hoge en lage bomen, struiken en planten die…. voedsel produceren! Het voedselbos Huizen biedt voor alle basisscholen uit Huizen en omgeving een leuk en leerzaam educatief lesprogramma aan op en rond het voedselbos. Afhankelijk van het jaargetijde en de ontwikkeling van ons voedselbos, krijgen kinderen een programma op maat. Zo gaan de lessen in het voorjaar meer over bloesem, insecten en bestuiving en de lessen in het najaar mee over de oogst, zaden en vruchten.
Het voedselbos Huizen werkt samen met Omgevingseducatie Gooi- en Vechtstreek. Zij hebben als doel om kinderen en jongeren in de regio Gooi en Vechtstreek te betrekken bij de thema’s en toekomst van hun eigen leefomgeving.
Vier elementen staan altijd centraal: de gelaagdheid van het voedselbos, de verschillende (levens)cyclussen, biodiversiteit en de verbanden tussen de planten- en de dierenwereld.
Na een korte inleiding in het leslokaal van de kinderboerderij gaan we naar het voedselbos. We nemen onderzoeksmaterialen mee waar de kinderen in groepjes verschillende opdrachten mee gaan doen.
Klassen die meerdere jaren terugkomen krijgen steeds een ander, uitgebreider aanbod. Hierdoor zien kinderen het bos groeien en groeit hun kennis mee!
Aanbod najaar 2024 groep 6 tm 8
Biodiversiteit in het voedselbos
In het voedselboskomen veel verschillende bomen, stuiken en kruiden te staan. Wat hebben de planten en de dierenwereld met elkaar te maken? We bestuderen en inventariseren de kleine dieren die leven in het notenbos, de snoephaag en de houtwal.
Na een inleiding van 15 minuten gaan de kinderen 30 min op onderzoek uit in het voedselbos. Wat leeft er nu op, onder en boven de bodem?
Tot slot bespreken de uitkomsten van dit onderzoek. Hoe is het gesteld met de biodiversiteit in ons voedselbos? Hoe zien het voedselweb en de voedselpiramide van het voedselbos er nu uit en hoe gaat dat veranderen als we nog meer verschillende bomen gaan planten?
Volg de link naar www.omgevingseducatie.nl voor aanmelding van deze les