Presentatie eerste ontwerp.

Waar kun je terecht voor een snoephaag, een smakenlaantje, een noten- én een fruitbos?
Precies, in het Voedselbos Huizen! Op zaterdag 9 december werd bij Haven5 het ontwerp voor het voedselbos gepresenteerd. De realisatie van het voedselbos, dat vorm zal krijgen in het stadspark, ten westen van de kinderboerderij, is zo weer een stap dichterbij. In het plan is rekening gehouden met mens, plant en dier; zo vind je in het hart van het bos een ontmoetingsplek onder de drie grote eiken, worden de nieuw aan te leggen paden door het bos rolstoelvriendelijk en zijn er her en der boomstammetjes te vinden om even zittend te genieten van een handje frambozen, wat hazelnoten of een peer. In de insectenwereld worden de dieren zoveel mogelijk met rust gelaten en laat men de natuur gecontroleerd verwilderen.
Het ontwerpteam, bestaande uit Simon Rebel, Mariëtte Faber en Marit Grasman heeft een gefaseerde aanpak van de werkzaamheden bij het ontwerp opgesteld. Zo wordt onder andere gestart met het bepalen welke huidige beplanting kan blijven of verplaatst moet worden. De planning voor deze fase en de daaropvolgende beplanting omspant ruim een jaar, waarmee in het voorjaar van 2025 de laatste planten de grond in gaan. Wat er uiteindelijk uit het plan gekozen wordt als beplanting hangt onder andere af van wat past bij de biodiversiteit die het gebied nu al kent en nog verder ontwikkelt.
Andere belangrijke factoren bij hoe het bos er uiteindelijk uit gaat zien, zijn de beschikbare gelden en de hulp van vrijwilligers. Stichting Voedselbos Huizen heeft geen winstoogmerk en is afhankelijk van donateurs. Of het nu gaat om het sponsoren van een fruitboom, een steunpaaltje voor de takkenrillen of het helpen bij de aanleg; het voedselbos is voor elk gebaar ontzettend dankbaar!
Niet alleen het ontwerpteam van Stichting Voedselbos Huizen is echter druk met ontwerpen: ook leerlingen van de Huizermaat hebben inspirerende en creatieve ideeën aangedragen voor de informatieborden die bij de entree en op de hoeken van het perceel zullen komen. In samenwerking met de kinderboerderij en de imkers wordt er gewerkt aan een educatief programma voor scholen en aan leuke activiteiten die kinderen alleen of met (groot)ouders kunnen doen.
Om buurtbewoners en alle andere geïnteresseerden van de plannen en ontwikkelingen op de hoogte te stellen, is er op zaterdag 13 januari bij de kinderboerderij een presentatie met een open inloop van 14 tot 15 uur. Deze vrije inloop wordt om 15 uur gevolgd door een lezing van Michiel Korthals, een “groene” filosoof. Aanmelden voor de lezing kan via info@voedselboshuizen.nl.
Wilt u of uw bedrijf een donatie doen, een handje helpen of op de hoogte blijven van de vorderingen? Meld uw interesse dan ook via info@voedselboshuizen.nl.