De aarde
Voedselbossen zijn rijke ecosystemen door mensen aangelegd. Ze volgen het voorbeeld van een natuurlijk bos als het gaat om de productie van voedsel en andere bruikbare natuurproducten. Deze bossen zijn een nieuwe manier om na te denken over onze voedselproductie en consumptie en hoe we met de aarde omgaan.
‘Een voedselbos is een tuin waarin de structuur van jong natuurlijk bos wordt nagebootst, met planten die direct of indirect nuttig zijn voor mensen – meestal eetbare planten. Het kan een tuin zijn met hoge bomen, lage bomen, struiken, houtige en vaste planten, eenjarigen, wortel- en knolgewassen en klimmers, allemaal zodanig geplant dat er een maximale positieve interactie ontstaat en een minimale negatieve interactie, waarbij de bodemvruchtbaarheid in hoge mate of zelfs helemaal door de planten zelf in stand gehouden wordt.’
Uit: Praktisch Handboek Voedselbossen – Martin Crawford
Appels van de bomen
Iedereen kan zich wel wat voorstellen bij het begrip voedselbos. Een die we vaak horen is een romantisch, paradijselijk plaatje waar de appels van de bomen vallen en vruchten worden geplukt. En voor een deel is dat ook waar. Een voedselbos zoals wij het bedoelen is een landbouwsysteem gebaseerd op natuurlijke principes. Het is een bossysteem dat vol staat met soorten bomen en struiken waarvan wij de producten lekker vinden, maar ook met soorten die het systeem helpen ontwikkelen. Tegelijkertijd is een voedselbos ook een rationeel opgezet rendabel landbouwsysteem. Rendabel omdat er veel uit geoogst kan worden, maar ook omdat een voedselbos relatief weinig onderhoudswerk kent en geen inputs van buiten. Geen kunstmest, geen pesticiden en geen olie en tractors. Dat laatste kan omdat voedselbossen, terwijl wij en heel veel vogels, egels, vossen, marters, insecten en alles wat er maar wil komen leven, er uit oogsten, de bodem steeds gezonder maken in plaats van uitputten.
We zoeken jou
We hebben natuurlijk mensen nodig die van natuur en biodiversiteit houden en van lokale producten, met of groene vingers, maar ook bestuursleden, grondbezitters, meedenkers, hoveniers, biologen, landschapsarchitecten, vrijwilligers voor de aanleg, koks, taartenbakkers, websitebouwers, communicatie-mensen, enzovoort.